Βιογραφικό
Ονομάζομαι Κατερίνα Φουρκιώτη και είμαι κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια. Πραγματοποιώ συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε εφήβους και ενήλικες διαδικτυακά και δια ζώσης στο γραφείο μου επί της οδού Κύπρου 1, στην Κατερίνη. Στo πλαίσιο της συνεργασίας μου με τους θεραπευόμενους μου, προτεραιότητα μου αποτελεί η μείωση της συναισθηματικής δυσφορίας τους, η διαχείριση των κρίσεων στη ζωή τους και η εμπιστοσύνη στις προσωπικές τους δυνάμεις.

Στη διάρκεια των σπουδών μου στη ψυχολογία, αντιλήφθηκα πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το στρες στην ποιότητα της ζωής μας και αποφάσισα να εκπονήσω τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το πως οι θετικές αντιλήψεις μας για το στρες μπορούν να επηρεάσουν τις εμπειρίες μας. Παράλληλα, η εμπειρία της πρακτικής άσκησης και της εθελοντικής εργασίας μου στο Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης στην Κατερίνη για ένα χρόνο μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με ενήλικες και εφήβους για ζητήματα διαχείρισης άγχους, πένθους, χρόνιων ασθενειών και κατάθλιψης. Αποφοίτησα το 2018 από το τμήμα της ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχοντας την επιθυμία να προσφέρω ψυχολογική υποστήριξη σε όσους βιώνουν ψυχολογική κρίση, αλλά και να συνεργαστώ με όσους αναζητούν βελτίωση στη ζωή τους μέσα από μια διαδικασία προσωπικής αλλαγής!

Συνέχισα την εκπαίδευση μου με σκοπό την ειδίκευση μου στην αξιολόγηση και τη θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών ολοκληρώνοντας το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας και Νευροψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μου, εμβάθυνα τις γνώσεις μου για τη διαχείριση των τραυματικών εμπειριών με εστίαση στη ψυχοδυναμική και τη γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση. Παράλληλα, επέκτεινα τις γνώσεις μου στη φεμινιστική ψυχολογία διεξάγοντας έρευνα σχετικά με την εικόνα σώματος γυναικών χρηστών του Instagram. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης στο τμήμα των Β΄οξέων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συνεργάστηκα με άτομα που βίωσαν καταθλιπτικά και ψυχωτικά επεισόδια και συντόνισα ομαδικές θεραπείες νοσηλευόμενων. Επιπλέον, συνεργάστηκα με το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Θεσσαλονίκης, όπου παρείχα συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, αλλά και με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δυτικού τομέα, στο οποίο απέκτησα εμπειρία στην οικογενειακή θεραπεία και τη θεραπεία ζεύγους.
Πιστεύω ακράδαντα πως μέσα από την επίγνωση των προσωπικών μας ευάλωτων σημείων μπορούμε να αντλήσουμε το θάρρος και τη δύναμη για να ζήσουμε μια ζωή με νόημα και ικανοποίηση για εμάς! Μάλιστα, η θεραπευτική πράξη μου έδειξε πως όσο σημαντικές είναι οι πρώιμες εμπειρίες για τη μετέπειτα ζωή μας, άλλο τόσο σημαντικές είναι οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας για τον εγκλωβισμό μας στα προσωπικά μας αδιέξοδα.
Η κατανόηση της σημαντικής επίδρασης που έχουν οι σκέψεις μας στον τρόπο που αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε με οδήγησε στην τετραετή εκπαίδευση μου ως ψυχοθεραπεύτρια στη γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς του παραρτήματος Μακεδονίας.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον μου για την παροχή θεραπευτικών συνεδριών online με οδήγησε στην παρακολούθηση δυο κύκλων σεμιναρίων με θέμα την κλινική ψυχολογία και τις ψηφιακές δεξιότητες που διεξήχθησαν από το Freie Universität Berlin.

Από το 2020 δραστηριοποιούμαι ως ψυχολόγος στην Κατερίνη. Την περίοδο του κορονοϊού παρείχα ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που είχαν πληγεί από τον Covid-19, στο πλαίσιο προγράμματος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Στη συνέχεια, η επιθυμία μου να ασχοληθώ με κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με οδήγησε να εργαστώ σε πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αιτούντων άσυλο στο Δήμο Κατερίνης. Τα τελευταία δυο χρόνια εργάζομαι στον Φ.Σ. Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε γονείς και ενήλικες με νοητική στέρηση και διοργανώνοντας κοινωνικές παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα αναπηρίας.

Σ’ όλη την εργασιακή μου πορεία ως θεραπεύτρια, έχω αισθανθεί βαθιά εκτίμηση για όσους έχουν το θάρρος να μοιραστούν μαζί μου τις δυσκολίες τους και να με εμπιστευτούν για να τους καθοδηγήσω στην επούλωση των ψυχολογικών τραυμάτων τους. Η προσωπική αλλαγή είναι εφικτή όταν υπάρχει η διάθεση για συνεργασία και η προθυμία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας και να υποδεχτούμε έναν πιο ευέλικτο τρόπο ζωής!