Τα οφέλη της γυμναστικής  στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υιοθετούν ένα lifestyle βασισμένο στην υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση με απώτερο σκοπό τη σωματική και ψυχολογική ευεξία. Η σωματική άσκηση μάλιστα, προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον, καθώς έχει βρεθεί ότι επιδρά θετικά στη διάθεση και μειώνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας. Παράλληλα, αρκετές έρευνες, έχουν αναδείξει τα οφέλη της γυμναστικής και στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

 Η σωματική άσκηση έχει βρεθεί ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση σοβαρών και χρόνιων συμπτωμάτων της κατάθλιψης. 

 Το ερώτημα που ίσως εύλογα προκύπτει σε αυτό το σημείο είναι με ποια συχνότητα και με ποιες μορφές σωματικής άσκησης μπορούμε να αποκομίσουμε τα οφέλη της σωματικής άσκησης. Όσον αφορά τη συχνότητα, έχει βρεθεί ότι τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα αερόβιας άσκησης για τουλάχιστον τέσσερις έως δεκαέξι εβδομάδες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί και για τη γιόγκα , αλλά και γενικότερα για προγράμματα που εστιάζουν στη σχέση μεταξύ του σώματος και του νου. Παράλληλα, θετικές επιδράσεις στη διαχείριση της κατάθλιψης έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα προγράμματα, όπως η γυμναστική που εστιάζει στις αντιστάσεις, στις διατάσεις και στην αντοχή. Επιπλέον, ο συνδυασμός  διαφορετικών προγραμμάτων σωματικής άσκησης συστήνεται, παρόλο που δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα συνδυαστικών μορφών άσκησης με την επιλογή μεμονωμένου προγράμματος. 

 Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι μέτριας έντασης σωματική άσκηση διάρκειας 30’ λεπτών με συχνότητα τρεις φορές την εβδομάδα είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση ελαφριάς μορφής κατάθλιψη, ενώ σε συνδυασμό με τη ψυχοθεραπεία είναι ικανή να μειώσει μέτρια έως και σοβαρά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα οφέλη της γυμναστικής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης έχουν οδηγήσει τους ειδικούς ψυχικής υγείας  να συστήνουν τη σωματική άσκηση ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας. Πριν την επιλογή ενός προγράμματος γυμναστικής, είναι σημαντικό βέβαια,να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η ικανότητα σωματικής άσκησης, η οικονομική κατάσταση και οι προτιμήσεις ως προς το είδος της σωματικής άσκησης. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα της σωματικής άσκησης που θα επιλέξει να ακολουθήσει το άτομο θα πρέπει να εποπτεύεται από κάποιο γυμναστή, ώστε να υπάρχει καθοδήγηση και κατάλληλη υποστήριξη. 

Βιβλιογραφία

Bourbeau, K., Moriarty, T., Ayanniyi, A., & Zuhl, M. (2020). The combined effect of exercise and behavioral therapy for depression and anxiety: systematic review and meta-analysis. Behavioral Sciences, 10(7), 116.

Saeed, S. A., Cunningham, K., & Bloch, R. M. (2019). Depression and anxiety disorders: benefits of exercise, yoga, and meditation. American family physician, 99(10), 620-627.

Xie, Y., Wu, Z., Sun, L., Zhou, L., Wang, G., Xiao, L., & Wang, H. (2021). The effects and mechanisms of exercise on the treatment of depression. Frontiers in psychiatry, 12, 705559.Zhao, J. L., Jiang, W. T., Wang, X., Cai, Z. D., Liu, Z. H., & Liu, G. R. (2020). Exercise, brain plasticity, and depression. CNS neuroscience & therapeutics, 26(9), 885-895.